Välkommen till 02 Club

BMW 02 Club Schweden är en undersektion inom “moderklubben” BMW Club Schweden, och grundades 1992-02-02 efter att ett antal entusiaster i Kristianstad hade träffats några gånger under 1991. Dessa gjorde lokala utskick med hjälp av register från BMW-handlaren i Kristianstad och bilregistret. Utskicken fortsatte fast mera spritt i landet och utmynnade i sektionens 02-svängar (se nedan). Därigenom har sedan medlemsantalet ökat.

Inom klubben välkomnas alla modeller och typer av -00 och -02 bilar. Allt ifrån strikt original till vilda hemmabyggen!

Klubbens mål är att alla 02-entusiaster ska kunna hålla kontakten, hjälpas åt med bilar och reservdelar, ordna träffar, samåka till evenemang etc, men viktigast är att det ordnas på det lokala planet. Ett gäng 02-ägare startar en “sektion” på sin hemort och arrangerar träffar/svängar.

Varje år brukar en “sväng” hållas. De första åren utgick man från Kristianstad. Vi kör en “tipsrunda” på ca. tio mil och på det blir det oftast lite samkväm på nån restaurang (gärna med tysk mat på menyn) eller med grillning.

Som klubbmedlem får du rätt att köpa vår klubbregalia, dekaler, T-tröjor och video m.m.

Störst uppslutningen 02:or på träffar, brukar det bli till BMW-träffen i början av augusti varje år, som hållts på Knutstorp i många år.

02-klubben är till för oss som vill vårda, renovera, köra och ha kul tillsammans med våra bilar.


Med vänliga hälsning
Niclas Erneland, Lennart Bengtsson, David Ankarstrand, Erik Dandanell & Peter Lännström
Styrelsen

BMW 02 Club Schweden

MENY

Generella frågor och svar

Jag får inte sektionens e-post utskick om kommande träff, varför?

  • Logga in till din profil under “Inloggning medlem” i huvudmenyn och verifiera att du har angett korrekt e-post.

  • Kolla i din skräppost ifall mailet från sektionen ligger där och verifiera 02club@bmwcs.com som betrodd.

Jag kommer inte ihåg vilket lösenord jag har till Membit

  • Klicka på “Glömt lösenord” och ange din e-postadress så kommer inloggningsuppgifterna att skickas.

Jag får inget e-post meddelande innehållande inloggningsuppgifter

– Skicka ett mail till kansliet@bmwcs.com så kommer klubbens medlemsansvarig att titta i registret. Informera även vilken e-postadress som ska användas för din profil så kan denne ändra till korrekt.

Så här gör du för att bli medlem i BMW 02 Club Schweden

Förutsättning är medlemskap i BMW Club Schweden (BMW CS)

Nu betalar vi i 02 Club Schweden medlemsavgiften via membit. Det innebär att du som medlem betalar det samtidigt och ihop med avgiften till moderklubben (BMWCS). När ni får avin från moderklubben så ligger avgiften på 70 kr med på den avin.

Är man medlem i BMWCS och vill bli medlem i 02 Club Schweden mailar du till kassören i 02 Club Schweden: bengtsson@02-depan.se

Förmåner för medlemmar i BMW 02 Club Schweden:

• Du får delta i alla våra BMW 02 och 00-träffar runt om i landet

• Du får mängder av 02-information

• Du kan köpa vår klubbregalia, dekaler, T-tröjor mm

Välkommen!

Tips & förslag

Finns det ett resmål dit vi borde åka och samla medlemmarna?
Något speciellt tema vi borde testa på?
Tankar och idéer för att göra klubben ännu bättre?

Vad det än kan tänkas vara, tveka inte att höra av dig till 02club@bmwcs.com
Vi uppskattar all form av feedback för att utveckla klubben tillsammans med er medlemmar!

Vi söker alltid efter personer som vill vara med och planera sektionens kalender, medverka under träffar och vara en representant för BMW Club Schweden som klubb och BMW som märke. Allt vi gör är enkelt och roligt för att skapa en sammansatt gemenskap mellan BMW och medlemmarna.

Vill du bli en representant också? Varmt välkommen att kontakta oss på 02club@bmwcs.com

Lennart Bengtsson
02-Depån

Patrik Railo
BMW 2002

Richard Stern
BMW 2002.co.uk HomePage

Henrik Nordin (Facebook)
2002tii touring

Olika 02-klubbars hemsidor
BMW 02 Club Deutschland
BMW 02 Club Nederland
BMW Car Club Norway 02/Classic

Övrigt med 02-anknytning
URM Racing – Tillverkar kompletta heldragna avgassystem upp till 76 mm i rostfritt eller titan.
ETAPP Engineering – Arbetar med postorderförsäljning av bil & motorsporttillbehör.
Dickhaut-Specials – Reservdelar till bl.a 02
Firma Cachsel – Ihr BMW 02 Spezialist
Simons Sportsystem / Ray Metallfabrik AB
The BMW 02 Page

Till 02-Club Schweden är alla 00 & 02 bilar välkomna, vare sig det är en originalbil i mintcondition, en extremt ombyggd bil (te x breddning, taksänkning eller en 6:a monterad), eller en bruks- eller busbil. För att bringa lite klarhet i de olika modellerna, ska vi berätta om de största skillnaderna mellan årsmodellerna.

1600-2 presenterades på Genévesalongen i mars 1966, och var ett komplement till de större 4-dörrars 1800/2000. Motorjournalister över hela världen lovordade bilens motor och köregenskaper. BMW sålde bilar som aldrig förr. 02:an var på den tiden en riktig “dräparvagn” som kunde köra skjortan av betydligt dyrare och ädlare bilar. Den första 1600-2 som kom till Sverige var av 1967 års modell. Totalt tillverkades 868 000 st 02:or mellan 1967 och 1977.

Generellt sett kan man dela in sedan-modellerna i tre grupper:

1. 1967 – 1971a

02:or t o m -71 känns lättast igen på att bakre kofångaren är kort (den går bara halvvägs fram till bakhjulet) och att bägge kofångarna saknar gummilist. De första åren var ratten 2-ekrad. Elsystemet var endast på 6 volt (1966 samt -67) och hade bara sex säkringar. Mittkonsolen var kort och slutade framför växelspaken, kopplingen var mekanisk, och bromsarna hade en-kretssystem (66-69a). 1600-2 (som senare ändrades till 1602) tillverkades från 1966-75, 1600 Ti (med Solex 38:or förgasare) gjordes 67-69 och hade 105 hästkrafter. Den blev en mycket uppskattad rally – och racingbil.

År 1968 lanserades 2002 med 100 hästar som blev en omedelbar succé. Chassiemässigt överensstämde den med 1600-2 förutom att den hade bakre krängningshämmare och högre utväxling. Samma år kom 2002 ti (skrivs med små bokstäver) som med sina dubbla Solex 40:or och rejält förstärkt chassie samt bromssystem gav 120 hästar och var en föregångare till M3:an. 2002 ti utgjorde nu utgångspunkten för de rally- och racingbilar som bland annat Alpina, Koepchen, Schnitzer mfl förutom fabriken tävlade med. Bland annat vann modellen standardvagnsmästerskapet i Europa år 1969.

1600 Cab tillverkades i 1682 exemplar mellan 68-71. Både 02 Vollcab och 02 Targa kom till Baur (i Stuttgart) i kartong, inte som hela karosser. Baur handbyggde sedan ihop de 3500 delarna och gjorde sina modifieringar på vägen. Det är därför det knappt går att konvertera en 02:a till cab på ett sätt som liknar original, med mindre än att man river ner den i molekyler, även plåtmässigt. I Sverige finns det 9 st 1600 Cab.

I april -71 ersattes 1600 Cab av 2002 Cab. Endast de 200 första 2002 Cab var fullcabbar, därefter tillverkades den s k Cabrio-coach / Baurcab / Targatop. Den hade en targabåge, avtagbart glasfibertak och en “cab” över baksätet. Fram to m -75 tillverkades 2500 Cabrio-coach.

2. 1971b – 1973a

-71b 02:orna skilde sig en hel del från -71a. Kofångarna förlängdes och kläddes med gummilist, och nu fick också dörrarna och skärmarna lister. På insidan gjordes instrumentpanel och konsol “mjukare” (krocksäkrare), elsystemet fick en kraftigare generator och 12 st säkringar. Den mekaniska kopplingen blev hydraulisk, och en motor på 1,8 liter dök också upp (de bilar som utrustades med den motorn kallades 1802).

1971 kom den direktinsprutade Tii:n (dubbel i). Den var en 2-liters Ti motor med Kügelfischer insprutning (tagen från tävlingsavdelningen), och gav 130 hästar. I USA gjorde Tii succé, tack vare att Ti:n inte fick säljas pga USA:s höga avgaskrav. Andra ändringar på Tii:n är en fristående klocka bredvid mätartavlorna, och bärarmarna bak är boxade. Dubbel i:n tillverkades t om 1975.

1971 kom den första 1600 “touringen”, en halvkombi som var ordentligt före sin tid (och en föregångare till VW Golf). Touringen har inte så mycket gemensamt med sedanen som man kan tro. Efter huv och framskärmar är det inte mycket som stämmer; framrutan är mer vinklad, taket är förlängt, och avslutas med en “kombidörr”, efter bakhjulen har karossen kortats 30 centimeter. Baksätena var del- och fällbara. Touring tillverkades som 1600, 1802, 2000, 2002 och fanns även med Tii motorn.

3. 1973b – 1977

Genom 1973b gjordes de största förändringarna i sedanens historia, både front- och bakplåten ändrades radikalt; grillen blev gjord i plast och baklyktorna blev rektangulära, vars blinkers även syntes från sidan. Baktill försvann nummerskyltplattan och BMW emblemet flyttades upp på bakluckan. Inuti hade äntligen blinkersspaken flyttats över till vänster sida, instrumenttavlorna hade fått stilistiska vita kryss över sig. Ratten byttes ut mot en ny 4-ekrad.

1974 kom en av de åtråvärdaste 02:orna (tillsammans med fullcabben), nämligen 2002 Turbo. Denna klassiker och föregångare tillverkades i totalt 1670 ex., i Sverige finns det 54 st. 2002 Turbo är en gatversion av raceversionen, detta innebar bl a en motor på 170 hkr, ventilerade skivor fram, större trummor bak, förstärkningar i karossen, kraftigare driv- och hjulaxlar, förstärkt växellåda, större tank, sportstolar och sportratt, extrapanel med oljetryck och laddningsmätare, oljekylare, bredare fälgar, skärmbreddare och spoiler fram och bak. På framspoilern var Turbo spegelvänd för att framförvarande bil skulle se texten rättvänd i backspegeln och hålla åt sidan. Nästan alla Turbo 02:or är vita, men ett mindre antal levererades i den klassiskt tyska tävlingsfärgen silver.

1977 var 02:ans sista tillverkningsår, med 1502 som enda modell. 1502 var en miljö och energimedveten 02:a. Den saknade kromlisten runt midjan, och berövades en del av finesserna bl a den öppningsbara ventilationsrutan. 02 blev den modell som “räddade BMW från ekonomisk katastrof”, men också den modell som har hängt med längst av alla BMW modeller – i elva år.

SEKTIONSKALENDER

lördag mars 23
Inget evenemang hittades!

STYRELSEN

Niclas ErnelandOrdförande
Bräkne-Hoby
David AnkarstrandVice ordförande
Storebro
Lennart BengtssonKassör
Kågeröd
Peter LännströmLedamot
Söderköping
Erik DandanellLedamot
Stockholm