Om bara några månader har åttonde generationen av BMW 5-serie Sedan premiär. Den nya modellen är mer dynamisk och mer komfortabel än någonsin tidigare, och har en fräsch tolkning av sin eleganta och sportiga signatur. För första gången lanseras den också som en helelektrisk modell, i form av BMW i5. Nästa år får sedanen sällskap av den elektriska kombin BMW i5 Touring.

Första generasionen av BMW 5-serie Sedan lanserades redan 1972. 50 år och sju modellgenerationer senare har 5-serien etablerat sig som den mest framgångsrika sedanen i världen på företagsmarkanden, mycket tackvare den otvetydliga balansen mellan sportig körglädje och långdistanskomfort. Sedan starten 1972 och fram till i början av 2023 har det producerats mer än tio miljoner BMW 5-serie.

Ett år efter modellens 50-årsjubileum, är den nya generationen strax klar till att ta plats i BMW produktportföljen mellan den sportiga 3-serien och den lyxiga 7-serien.

Helt nya BMW 5-serie Sedan kommer produceras i BMW Groups fabrik i Dingolfing. Bredvid fabriken har dessutom BMW Group sitt kompetenscenter för produktion av elektriska drivlinor. Det innebär att produktionen av elektriska motorer och högspänningsbatteriet till helt nya BMW i5 är sida vid sida med själva bilproduktionen. Den flexibla drivlinearkitekturen betyder dessutom att den nya BMW 5-serie Sedan kan erbjudas både som elbil och plug-in hybrid, men även utrustas med effektiva bensin- och dieselmotorer med 48V mildhybridteknik för att kunna anpassas till den globala marknaden.

Fler varianter väntar

På BMW Groups årliga konferans, meddelade Oliver Zipse, styrelseordförande i BMW AG, ytterligare detaljer om den nya BMW 5-serien. Bland annat nämnde man att det kommer komma en BMW i5 med bokstaven M i modellbeteckningen. “BMW i4 M50 visar hur BMW kombinerar dynamisk prestanda och elektrisk körglädje till perfektion. En motsvarande sportig modell kommer också att finnas i BMW i5-familjen”, sa Zipse. BMW i4 M50 var för övrigt den bästsäljande BMW M-modellen under 2022.

Zipse avslöjade också att nästa generation av den välkända och populära BMW 5-serie Touring kommer under våren 2024 – även den som en helelektrisk version i form av BMW i5 Touring. BMW kommer därmed kunna erbjuda en unik produkt i segmentet som är speciellt populärt i Europa.

Systematisk expansion av den helelektriska portföljen

BMW Group har redan helelektriska bilar och tvåhjulingar i de allra flesta marknadssegment där man finns representerat med BMW, BMW Motorrad, MINI och Rolls-Royce. Kunderna kan idag välja mellan ett av marknadens bredaste utbud av modeller, allt från små bilar i kompaktsegmentet, via modeller i mellanbilssegmentet och hela vägen upp till den ytterska lyxsegmentet.

Lanseringen av BMW i5 Sedan i oktober, följt av BMW i5 Touring i 2024, visar att BMW Group fortsätter den systematiska expansionen av den helelektriska portföljen.