BMW M presenterar en ny specialutgåva från BMW M3- och BMW M4-serien. Nya BMW M4 CS är ett muskulöst kraftpaket med 550 hästkrafter, lättviktsdesign med kolfiberförstärkta komponenter och exklusiv karaktär. Här är svenska priserna.

Nya BMW M4 CS är en produkt av M-typiska racinggener, med en prestanda som ständigt utmärker sig i vardagskörningen och som kommer till fullt uttryck på racerbanan.

Denna specialutgåva drivs av en särskilt muskulös version av den högvarvande sexcylindriga motorn från BMW M3 och M4-serien, och som har en maximal effekt på 550 hk. Uppgraderingarna av motorn innefattar också en om mappning, där ett framträdande drag är den omedelbar kraftleveransen som fortsätter oförminskat genom de övre delarna av varvtalsområdet. Motorn levererar sitt maximala vridmoment på 650 Nm redan från 2 750 upp till 5 950 varv/minut och når maximal effekt vid 6 250 varv.

Den omedelbara kraften och motorns höga varvtal banar väg för imponerande acceleration. 0 till 100 km/h görs på bara 3,4 sekunder, medan 0-200 km/h tar 11,1 sekunder. Mellansprinten från 80 till 120 km/h görs på 2,6 sekunder på 4:e växeln och 3,3 sekunder på 5:e växeln. Denna specialutgåva levereras med M Driver-paketet vilket bland annat innebär att topphastighet är elektroniskt begränsad till 302 km/h.

Motorkraften kanaliseras ut på vägen av M xDrive-systemet. Den intelligenta fyrhjulsdriften är bakhjulsbaserad och samarbetar med aktiva M-differentials vid bakaxeln för att skapa typisk M-känsla vid acceleration och i kurvor. Dessutom kan föraren välja 4WD Sport-läget i M Setup-menyn, som överför en ännu större del av vridmomentet till bakhjulen. Föraren kan också stänga av DSC-systemet (Dynamic Stability Control) helt och hållet och koppla in ren bakhjulsdrift via 2WD-läget.Modellspecifika inställningar för chassiteknik och styrsystem
I BMW M4 CS är chassitekniken precist anpassad till motorprestanda, det övergripande fordonskonceptet och dess viktfördelning. Det modellspecifika motorfästet med ökade fjäderbelastningar bidrar till utmärkt motorrespons, medan den styva förbindelsen mellan motorn och fordonstrukturen ger särskilt direkt kraftöverföring varje gång föraren trycker på gaspedalen.

Modellen är standardutrustad med M Compound-bromsar med bromsok lackerade i rött eller svart. Bromsoken för de keramiska M Carbon-bromsarna (tillval) kan fås lackerade i rött eller matt guld. Nya BMW M4 CS levereras också som standard med smidda M-lättmetallfälgar i exklusiv V-ekerdesign, i antingen matt guldbrons eller mattsvart. Lättviktsfälgarna (19 tum vid framaxeln och 20 tum vid bakaxeln) är som standard försedda med bandäck för att maximera upplevelsen på racerbanan. Kunder som främst använder bilen för vardagskörning kan välja högpresterande däck.

Testerna på Nürburgrings Nordschleife-banan är den ultimata barometern för alla BMW M-bilars dynamisk styrka, smidighet och precision i köregenskaperna. Vid testerna noterade BMW M4 CS en officiell tid på 7 min och 21,989 sek för hela varvet på 20,832 kilometer.Lättviktskonstruktion med generös användning av CFRP

Omfattande lättviktsdesign spelar en viktig roll för att forma prestandan och den exklusiva karaktären, där komponenter tillverkade av kolfiberförstärkt plast (CFRP) är av avgörande betydelse. Taket i kolfiber är ett utmärkt exempel, vars låga vikt bidrar till att föra bilens tyngdpunkt närmare vägen, vilket förbättrar smidighet och kurvtagning. Sammantaget gör lättviktsdesignen att bilens vikt minskar med cirka 20 kg jämfört med BMW M4 Competition Coupé med M xDrive.

Exklusiv design utlovar rafflande prestanda
Modellens skarpa karaktär uttrycks med en rad individuella designdetaljer. De nya BMW Individual speciallackerna Riviera Blue och Frozen Isle of Man Green Metallic finns tillgängliga exklusivt. Ytor i exponerad kolfiber omfattar tak och de två fördjupningarna i motorhuven, liksom den främre splitter, de främre luftintagen, backspegelkåporna, bakspoilern och den bakre stötfångaren. Specialutgåvan kan också fås i exteriörfärgerna M Brooklyn Grey metallic och Sapphire Black metallic.

De iögonfallande strålkastarna ger ett ytterligare lyft till fronten. Här lyser ljusikonerna gult istället för vitt – både under välkomstanimationen och när halv- eller helljuset är påslaget.

I cockpiten är fokus på att leverera en spännande körupplevelse, samtidigt som den framgångsrikt blandar racingaura med komfortfunktioner för vardagskörning. De standardmonterade M Carbon-stolarna i modellspecifik design förenar också racerbilskänsla och långfärdskomfort. De är helt elektriska med uppvärmning, integrerade nackstöd och en upplyst modellbricka.

BMW M4 CS går att beställa från slutet av maj, till ett pris från 1 808 000 kr.
Läs mer här.