https://resources.mynewsdesk.com/image/upload/ar_16:9,c_fill,dpr_auto,f_auto,g_auto,q_auto,w_910/gto0p6j6wexzinbddyxj.jpg

BMW iX närmar sig lansering, och nu presenteras nya detaljer och prisinformation om de två modellvarianter som snart finns tillgängliga på marknaden. Både BMW iX xDrive50 och BMW iX xDrive40 drivs av två elektriska motorer och fyrhjulsdrift och har den senaste battericellstekniken med förlängd elektrisk räckvidd och förbättrad laddningsförmåga.

– Intresset för BMW iX är väldigt stort och det känns jättebra att kunna meddela att svenska återförsäljare redan inom några veckor kan börja ta emot beställningar, säger Carl Lindwall, informationschef BMW Sverige.
BMW iX leder vägen för en ny generation bilar där BMW Group ämnar definiera om synen på hållbarhet, körglädje och vad det innebär att vara premium. Detta är den första modellen som utvecklats med BMW Groups nya modulära och skalbara plattform, som är utformad i grunden för helt elektrisk mobilitet.

Från utvecklingsfas till serietillverkning präglas BMW iX av ett genomgående hållbarhetsarbete – som inkluderar efterlevnad av strikta miljö och sociala standarder vid utvinning av råmaterial, grön el från förnybara energikällor samt omfattande användning av återvunna material vid tillverkningen. Som ett resultat beräknas en BMW iX xDrive40 som körs i 20,000 mil ha omkring 45 procents lägre klimatavtryck än en motsvarande SAV-modell med dieselmotor, enligt bilens miljöcertifikat.

– Vi är övertygande om att mobilitet behöver vara hållbar för att utgöra en verklig lösning. Och för BMW Group är premiummobilitet utan ansvarstagande inte aktuellt, säger Oliver Zipse, styrelseordförande BMW AG.

En hållbar produktionskedja: Kontrollerad utvinning av metaller, grön el och återvunna material
För att säkerställa att utvinningen av kobolt och litium till högspänningsbatteriet sker enligt miljöstandarder och mänskliga rättigheter, upphandlar BMW Group själva dessa råvaror från kontrollerade gruvor i Australien och Marocko, innan de levereras till battericellstillverkaren. När battericellerna sedan produceras sker detta uteslutande med grön el.

En annan faktor som bidrar till en hållbar produktion är den ökade andelen återvunnen aluminium. Vid produktionen av gjutgods i BMW iX har andelen så kallad sekundäraluminium ökat med upp till 50 procent, och sedan februari 2021 köper BMW Group dessutom in ny aluminium som producerats med solenergi.

Hållbarhetstänket syns även i BMW iX:s interiör, med noggrant utvalda material i hög kvalitet. I Clear & Bold-utförandet (tillval) har exempelvis mittkonsolen en kontrollpanel i hållbart framställt trä med FSC-certifiering, medan Twist-klädseln, som ingår i Loft Stone Grey-interiören, är gjord av naturliga ullfibrer. Dessutom har bilens läderytor behandlats med ett särskilt olivbladsextrakt, istället för konventionella metoder.

Bilens golvmattor är i sin tur tillverkade av ett syntetiskt garn (Econyl) och kommer från återvunnet nylonavfall, från bland annat fiskenät som samlats in från havet, gamla mattor samt tyg- och plastrester. Till sist är en rad paneler och andra detaljer gjorda av återvunnen plast. Totalt består 20 procent av termoplastinnehållet av återvunna material, där omkring 60 kilo återvunnen plast går åt i varje BMW iX.

Effektiv elmotor – utan sällsynta jordartsmetaller
Elmotorerna i BMW iX särskiljer sig med en design som inte använder permanentmagneter – vilket gör att sällsynta jordartsmetaller inte behöver utvinnas för att tillverka magnetiska komponenter för elmotorerna. Denna design har även positiv inverkan på prestandan: Maximalt vridmoment uppnås omedelbart. Och – till skillnad från konventionella elmotorer – kan vridmomentet upprätthållas över ett extremt brett register, vilket understryker bilens utmärkta sportprägel.

Precis som BMW iX3 så kommer BMW iX med den femte generationens elektriska drivlina – som är en kompakt enhet där elmotor, växellåda och det elektriska styrsystemet är integrerat i en enhet. Denna kompakta konstruktion ihop med optimerad aerodynamik och intelligent lättviktsdesign får BMW iX att utmärka sig när det kommer till energieffektivitet.

Ökad räckvidd med senaste batteritekniken
Även högspänningsbatterierna är konstruerade med femte generationens BMW eDrive-teknik och litiumjonbatteriernas energitäthet har ökat med 20 procent sedan förra generationen. Battericellerna tillverkas i enlighet med BMW Groups precisa specifikationer för att sedan integreras i modellspecifika högspänningsbatterier.

Nya BMW iDrive tar oss närmre autonom körning
Den nya generationen av operativ- och infotainmentsystemet BMW iDrive gör debut i BMW iX. Med den nya plattformen möjliggörs därmed avancemang inom autonom körning och digitala tjänster. BMW iX kan till exempel behandla 20 gånger större datavolymer jämfört med tidigare modeller, och den dubbla volymen data från bilens sensorer kan nu bearbetas. BMW iX är även företagets första modell med 5G-stöd.

– Med tekniken i BMW iX sätter vi ny branschstandard. BMW iX har mer datorprestanda och kraftfullare sensorteknik än de nyaste modellerna i nuvarande utbud. Den har också 5G-kapacitet och kommer ha nya och förbättrade funktioner för autonom körning och parkering, säger Frank Weber, styrelsemedlem BMW AG.

Innovativ exteriör med självreparerande ytor på BMW-njurarna
BMW iX har med sina tydliga linjer och detaljer fokuserat på användaren och framtidens rörlighet. Det minimalistiska formspråket ger ett modernt och uttrycksfullt utseende och de stora skulpterade ytorna, de tydliga proportionerna och innovativa detaljerna skapar ett monolitiskt helhetsintryck.

En detalj som är svår att missa är det ikoniska njurgallret, som fått en ny funktion, när kamerateknik, radarfunktion och sensorer integrerats för att bilda en intelligent panel. Denna har i sin tur en särskild ytbehandling som skapar en självreparerande effekt, om mindre repor uppstår på det yttersta lagret.

Andra detaljer är sidodörrarnas ramlösa fönster, för första gången i en BMW SUV, och dörrhandtagen som är inbäddade i dörrytorna med elektriska dörröppnare gör det enkelt att gå in och ut. Bakifrån sträcker sig bakluckan över hela bakre delen, och bakljusen har, precis som framljusen, en smalare design än tidigare. Som tillval går det att utrusta BMW iX med ett designpaket som ger bilen ett ännu sportigare uttryck.

Övriga specifikationer och teknisk data
BMW iX har en markfrigång på ca 195 mm och är ungefär lika lång och bred som en BMW X5, lika hög som en BMW X6 och med samma däckdimensioner som en BMW X7 (21” eller 22”). Interiört är axelavståndet på 3000 mm jämförbart med en BMW X5, men med mer plats för ben, huvud och axlar. Bagageutrymmet har en volym på över 500 liter, med dedikerad plats för laddningskablar.

BMW iX xDrive40 är instegsmodellen i BMW iX-familjen, och med sin räckvidd på över 400 km motsvarar den det dagliga behovet för de flesta – medan BMW iX xDrive50 har mer motoreffekt och längre räckvidd (500 hk och över 600 km räckvidd). Båda modellerna har en motor på varje axel samt fyrhjulsdrift som standard. BMW iX xDrive50 har även adaptiv luftfjädring som standard. Maximal släpvagnskapacitet är 2 500 kilo med möjlighet att montera takbox.

Modell:

BMW iX xDrive40

BMW iX xDrive50

Räckvidd (WLTP):

Över 400 km

Över 600 km

Batterikapacitet, brutto:

Över 70 kWh

Över 100 kWh

Energiförbrukning:

Under 20 kWh/100 km

Under 21 kWh/100 km

Max. laddningskapacitet:

150 kW

200 kW

Laddtid vid max. laddningskapacitet, 10 – 80 %

Under 40 minuter

Under 40 minuter

Räckvidd vs laddningstid vid max. laddningskapacitet

90 km räckvidd på 10 minuter

120 km räckvidd på 10 minuter

Laddningstid, AC 3-fas 11 kW, 0-100 %

Under 8 timmar

Under 11 timmar

Max. motoreffekt:

Över 300 hk

Över 500 hk

Acceleration 0-100 km/t:

Runt 6 sekunder

Under 5 sekunder

Toppfart:

200 km/t

200 km/t

Priser:
BMW iX xDrive40 kommer att kosta 865 000 kr och priset för BMW iX xDrive50 blir 1 065 000 kr. Produktionen startar i sommar och lansering av bilen beräknas till hösten, men redan från den 6 april kommer svenska kunderna kunna beställa bilen.

BMW Charging
Kunder som beställer en ny BMW iX får tillgång till ett av världens största publika laddnätverk. Med BMW Charging får BMW iX kunder tillgång till över 3.300 publika laddpunkter i Sverige och laddar enligt fasta laddtariffer för både AC-laddning och DC-laddning. De får också tillgång till Ionitys laddstationer där de kan ladda enligt en fördelaktig laddtaxa om 2,88kr/kWh, utan att behöva betala någon fast månadsavgift det första året.

Läs mer om BMW Charging och de aktuella priserna här: https://bmw-public-charging.com/web/bmw-se/tariffs